Uziemienie pionowe

Dużo osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy tak będzie ona wykorzystywana. Jeśli krajalnica uważa żyć jedynie nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, oraz w kuchni spędzamy dość sporo czasu, przygotowując posiłki i desery, zdecydowanie jest wtedy idealna opcja!

Krajalnica to dobra alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości kromki w tylko kilka chwil. To jedyne tyczy wędlin i serów - szybko i efektywnie, a przede wszystkim estetycznie. Nie zawsze właściwie toż robi, jak w grę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najważniejsze składniki Najistotniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić delikatne lub ząbkowane. Te doskonałe idealnie nadają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zbudowane ze byliśmy hartowanej, ponieważ dzięki temuż są trwalsze. Jeżeli idzie o korpus krajalnicy, możemy wybrać te wykonane ze stali nierdzewnej lub tytanu, bądź więcej z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To samo tyczy podajnika. Gdyby mamy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego istniejemy narażeni nie dopiero na kilka precyzyjne krojenie, jednak przede wszystkim na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dają do zestawu inne ciekawe gadżety. Samym spośród nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, a przy okazji mamy mniej sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest cenna? Taka oddana do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na placu są również krajalnice do zabudowy, natomiast ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to już wielki wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Chociaż ich nabądź łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.