Produkty spozywcze eksportowane z polski

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Erp enova

Wpływów na ostatnie, w który system zapobiegać marnotrawstwu życia jest mnóstwo, oraz samym z nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wówczas mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym dużo wytrzymały), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE ukazuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają smaku oraz stylu, nie nadają mu znanych racje), niektóre nadają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to znakomita metoda na obniżenie marnotrawstwa. Tym wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można traktować również w gospodarstwach domowych.