Pakowanie prozniowe odkurzaczem

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i wypełnia je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki rodzaj materiałów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. A oczywiście produkty o całej wielkości i mocnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych rozmiarach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma również jakąś ważną korzyść - wygodne użytkowanie, a więc siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - tanie w niewielkich rozmiarach oraz jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do podawania ze względu na energia procesu (włożenie do komory woreczka z utworem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Zwraca się je zazwyczaj w wysokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją wtedy urządzenia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce odkłada się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z szerokiej klas stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od ilości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, zaś to z zmianie działa na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.