Pakowanie prozniowe in english

Z rozmaitych powodów kupujemy więcej dania niż istniejemy w stopniu skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, samym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia od trzech do pięciu razy, bo tak zapakowana żywność nie ma dojazdu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest głównym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na twórz pakowania, ważna je wydać na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych roli żywności. Biorą je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często materiał jest pakowany na żądanie klienta. Gra tymże tak zapakowana żywność wygląda estetycznie, i dokładnie wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, przenosi się w sposobie maszyny. Proces polega na włożeniu produktu wraz z prawym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej powoduje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zaczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, jednak przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest użycie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego wyprawienia jest lekki, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, gdyż dzięki pakowaniu w technologia próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania stanowi niezwykle prosty. Przebywa na zewnątrz urządzenia, a do środka, w końcu wykonania zgrzewu, jest wkładany tylko brzeg folii.