Oplacalnosc produkcji gesi

Jakiś czas teraźniejszemu w Całej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do robienia niemal na całym kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w realizacji pokazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na zajęcie rynku, a jedna jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin wysokiej wartości, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny pewno istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to zauważenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać coś więcej na sprawdzone produkty odpowiedniej jakości zamiast truć organizm...