Odpady z produkcji czekolady

Czekolada jest drinkiem spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, wyraża się ją w wielu możliwościach. W mało każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w produkcie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje od tego jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów zawiera ona cechę sypką, którą wymienia się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na ciepło jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji robi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.