Maszyny rolnicze wilkow

Każdy dom, zwracający się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i tworzy je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w który rób działa urządzenie, które są jego charaktery oraz jako w dobry sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie różni się mocno od dawnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków przebywa w swoich domach. Podstawowa odmiana to dokładnie poziom i energia przerobowa, a ponadto lepsza konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek siedzi na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest niemożliwa, należy pamiętać zawsze podstawowe przeszkolenie z działu BHP oraz funkcji w przemyśle spożywczym. Kluczowe jest wyjątkowo przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk łączy się z niewielu ważnych elementów: gardzieli, do jakiej dajemy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawę do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wyrzucającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do prowadzenia mięsa typu wilk zrobionych jest ze pewni nierdzewnej. Dotyczy zatem z trudnych wymogów w zasięgu obsługi maszyn w sklepach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz realizowanie innych substancji, w tym także soli, nie pozostaje bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze zwykli nierdzewnej myją się szybko i bezawaryjnie służą przez lata. Wystarczy woda i małe preparaty myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Zamontowany w maszynie ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a wyprodukowanie go również ze pewni nierdzewnej gwarantuje dobrą pracę. Większość maszyn jest zobowiązanie także w wypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków podawanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze powodu na okres skomplikowania budowy, a co za tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, koncentrujący się z trzech części, to rodzaj podstawowy. Na rynku tanie są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z kolei ma także szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.