Krajalnica do kapusty

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w popularnych beczkach. W jakimś szanującym się gospodarstwie domowym była duża, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała udział w niniejszym przedsięwzięciu. Krojenie kapusty na większości to główne zadanie wtedy te ćwiartki potrzeba było poszatkować. Krajalnica do kapusty była potrzebna. Wielka beczka z kiszoną kapustą istniała w piwnicach domów i dawała rodzinie przetrwanie zimy.

Teraz znowu wracamy do ostatnich systemów. Zaprezentowało się, że własnoręcznie kiszona, smaczna oraz duża kapusta to skarb. Zamienił się tylko gotuj na ostatnie kiszenie. Już nie powinien tego powodować raz w roku. Wykazałoby się, że kapustę możemy szatkować i ładować do małych pojemników, zgoda z glinki ceramicznej również na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby sprawiać to wygodnie, szybko i pewnie właściwie jest uznawać zgrabny, nieduży mebel do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już dalej będzie może w każdym domu.
U mnie obecnie istnieje także niezwykle sobie to cenię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką ilość poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig zmieniają się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żebym sok z kapusty puścił a już można ładować na dowód do słoików. Słoiki daję w wszelkie dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) i po trzech, czterech dniach można jeść.
Wiadomo, kiszona kapusta to substancja zdrowia. To witaminy oraz mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz dotkliwy plus będziesz tryskać zdrowiem.
Grupa jest szczęśliwa, posiłki są urozmaicone, a ja jestem udany, że w mig jestem gotową surówkę do posiłku.
Może też kilka kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina oleju a obecnie się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona więc stanowi toż co lubi cała grupa.
Nie myślę sobie być się z kapustą, żeby nie krajalnica do niej.