Home Technika Jaką krajalnicę wybrać do lokalu gastronomicznego?

Jaką krajalnicę wybrać do lokalu gastronomicznego?

written by admin May 31, 2016

Rozwój techniki przyczynił się do tego, że rynek oferuje coraz nowsze maszyny i urządzenia, których zadaniem jest ułatwienie życia człowiekowi. Do jednych z takich urządzeni można zaliczyć krajalnice maga. Gdy trzeba pokroić niewielką ilość produktów, to zazwyczaj nie sprawia nam to trudności. Lecz kiedy w grę wchodzi pokrojenie dużej ilości np. wędlin, serów, chleba, czy warzyw, a na dodatek dysponujemy ograniczonym czasem, to wtedy sytuacja nie należy do najłatwiejszych i lekkich.

Dowiedz się więcej tutaj

Ręczne krojenie wymaga siły i zużycia dużej ilości energii, co prowadzi do zmęczenia człowieka. Krajalnice pozwolą zaoszczędzić nasz czas i naszą energie. Dlatego warto w zapleczu kuchennym, a przede wszystkim w zapleczach lokali gastronomicznych i sklepów posiadać takie urządzenie. Krajalnice maga służą do krojenia różnego rodzaju produktów. I zarówno tych miękkich, jak np. pomidory, jak i twardych np. podsuszone wędliny, lub twardy ser. Krajalnice  w szybki sposób pokroją produkt w takie plastry, jakich oczekujemy. Wielkim plusem jest to, że krajalnice te wykonane są w sposób zapewniający utrzymanie, jak najlepsze warunków higienicznych, jak i zapewniają całkowite bezpieczeństwo. W krajalnicy najważniejszy jest ostry nóż. Dlatego wmontowana ostrzarka jest dodatkowym plusem, gdyż zapewnia wysokie parametry ostrza noża krojącego. Podstawowym parametrem noża jest jego średnica i to ona wpływa bezpośrednio na cenę urządzenia. Jak również wpływa na szybkość wykonywania pracy, a tym samym możliwość obsłużenia większej liczby klientów. Umocowana na stole płyta dociskowa umożliwia krojenie produktów do samego końca, by nie pozostały odpady. Niemożliwe jest by wytworzyła się rdza na poszczególnych elementach krajalnicy, gdyż wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością są wykonane z materiałów nierdzewnych. Ostrzarka noża, płyta dociskowa są chromowane. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane. Stół roboczy, płyta oporowa, nóż i jego osłona, prowadnica plastra są wykonane z materiałów szlachetnych, a więc nierdzewnych. Krajalnica by posiadała nieskazitelną czystość wymaga czyszczenia z resztek żywności i tłuszczu. Zadbanie o higienę jest łatwe, gdyż wszystkie jej elementy dają się łatwo zdemontować.

0 comment

You may also like

Leave a Comment