Hurtownia miesa cennik

Na placu Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa budzących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego produktu w dowolne miejsce kraju. Mięso toż niezwykłymi słowy potrzebne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten zupełnie nie jest połączony z kolorem, tylko oddaje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie jest daleko dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.