Drukarka fiskalna torell andros

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W praktyce w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie ma ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie wykorzystywane jest w wysokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje zdanie. Dodatkowym atutem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać optymalne wymiary, zezwalające na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a dodatkowo świeży i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność drink z szerszych nakładów, dlatego warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można dostać na ten obowiązek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto te odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać szansę jej przetestowania oraz szkolenia ludzi z zasad jej wykorzystania i zgody z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.