Bitki z pregi wolowej

Lub zapewne stanowić piękno smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i wraz nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej wyda na soczystości. Również w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej dawce kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w masowej dawki, albo z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby każde nasze kotlety były rozbite równomiernie, łatwo i łatwo, wtedy nie ma ciekawszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki poważny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.